wereldreizen maken wordt lastiger

Wereldreizen voor avonturiers steeds lastiger

Vandaag de dag zijn er 196 onafhankelijk erkende lidstaten op de wereld. Voor veel mensen is het een droom om alle landen eens bezocht te hebben in hun leven. Voor de meeste geldt dat ze eerst de meest in het oogspringende bestemmingen aandoen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidoost Azië, diverse Afrikaanse landen en Zuid-Amerika. Pas op een later moment komen andere landen in beeld, terwijl deze vaak nog het meest onontgonnen zijn en het meest authentieke karakter hebben. Helaas geldt ook hier dat de globalisering een inhaalslag maakt waardoor traditionele culturen plaatsmaken voor westerse invloeden. Wie graag nog eens landen bezoekt waar het toerisme nog niet zo ver is ontwikkeld moet haast maken. Dat komt helaas echter niet alleen door de globalisering.

Politieke spanningen zorgen voor minder toegankelijkheid

Het aantal brandhaarden in de wereld neemt spijtig genoeg al jaren toe. Waar in 2010 door het ministerie van Buitenlandse Zaken nog voor slechts 6 landen een negatief reisadvies werd afgegeven was dit in aantal dit jaar ruim verdubbelt tot 13 landen. Daarbij geldt dat er voor nog eens 9 landen wordt aangegeven hier alleen naartoe af te reizen wanneer de noodzaak hoog is. Hier valt onder andere Egypte onder, tot voor kort nog een heel populaire vakantiebestemming onder veel Europeanen vanwege de resort aan de kust, de Nijl en natuurlijk de machtige piramides.

Natuurrampen zorgen ook voor negatief advies

Voor Egypte komt het negatief reisadvies nog immer voort uit spanningen door de Arabische lente. Ook de opkomst van islamitische extremistische groeperingen als Boko Haram en IS dragen bij aan een negatief reisadvies. Delen van Afghanistan, Myanmar, Ethiopie, Mali, Mauritanie, Nigeria en Sudan vallen hier ook onder. Uiteraard wordt reizen naar Oost-Oekraïne ook sterk afgeraden. Verder is het belangrijk om natuurverschijnselen in de gaten te houden. Zo zijn orkanen in het Caribisch gebied van reden voor het afgeven van een (tijdelijk) negatief reisadvies. Opvallend is dat ook IJsland in het lijstje voortkomt. Dit heeft alles te maken met de vulkanische activiteit op het eiland.
Voor landen met een negatief reisadvies dekt bovendien de reisverzekering vaak niet. Dit kan ernstige vormen aannemen wanneer u ter plekke in de problemen komt en het reisadvies heeft genegeerd. Bij Goedkoopste-reisverzekering.org kunt u terecht voor een overzicht van reisverzekeraars en hun voorwaarden.
Laat je echter niet weerhouden van een leuke vakantie of langere reis. Er zijn nog altijd ruim 170 landen waar je zonder problemen naartoe kan gaan. Of dit aantal in de toekomst afneemt is niet zeker, maar laat zich door de ontwikkelingen van de laatste jaren wel raden. Mijn advies is dan ook zoveel mogelijk landen te bezoeken zolang het nog veilig en authentiek kan!

Leave me a Comment